Home » Plan je bezoek » Berichten » Klok & Peel heeft nu porseleinen klokkenspel (d.d. 13 okt 2024)
Al 293.038 bezoekers gingen je voor
Museum Klok & Peel, maandag 14 oktober 2024
De klokkencollectie van Museum Klok & Peel in Asten is weer een pronkstuk rijker. Dit keer gaat het om een porseleinen klokkenspel, gemaakt in het Duitse Meißen, een stadje ten noordwesten van Dresden in de Duitse deelstaat Saksen.
Zondagmiddag 13 oktober vond de overdracht plaats tijdens een bijeenkomst waarbij de familie Lohmann het klokkenspel aan het museum schonk. Namens het museum namen directeur Frans Eliëns en Rainer Schütte, conservator Klok, de Meissen-klokken in ontvangst.
Geheim
De herkomst van het porseleinen klokkenspel verdient enige uitleg. In de regio Dresden ontdekten alchemist Johann Friedrich Böttger en natuurkundige Ehrenfried Walter von Tschirnhaus rond 1707 het geheim van porselein. Met lokaal gevonden porseleinaarde (kaolien) en pottenbakkersaarde wisten zij het eerste Europese keramiek te produceren dat in kwaliteit kon wedijveren met het prestigieuze porselein uit China. Er ontwikkelde zich een industrie die tot op de dag van vandaag bestaat. Het Meissen-porselein is zeer bekend, ook in Nederland.
Klokkenspelen van porselein zijn natuurlijk extra bijzonder en zeldzaam. De Duitse steden Dresden en Leipzig maken er goede sier mee. Het Meissen-klokkenspel dat nu in Museum Klok & Peel te bewonderen is, sierde tientallen jaren een porseleinwinkel in hartje Münster.
Door sloop van dat pand moest naar een nieuwe thuis gezocht worden. Conservator Rainer Schütte van Museum Klok & Peel – goed thuis in Münster – gooide een lijntje uit en wist dit bijzondere stuk binnen te halen.Voor de officiële overdracht arrangeerde campanoloog Bert Augustus het lied van de stad Münster (Liebe Stadt im Lindenkranze) speciaal voor dit instrument. Met het starten van deze muziek schonk de heer Heinz E. Lohmann het porseleinen klokkenspel aan het museum.
De Vrienden van Museum Klok & Peel zorgden voor een passende behuizing.
De Meissen-beiaard is voortaan te bewonderen in de Royal Eijsboutszaal en staat naast de glazen klok uit het Tsjechische Harrachov. Het klokkenspel is tijdens de openingstijden van het museum te zien en speelt ieder halfuur automatisch een melodie.
Bijschriften foto
De heer Heinz E. Lohmann (links) brengt het Meissen-klokkenspel op gang onder het toeziend oog van museumdirecteur Frans Eliëns (rechts).