Een kennismaking met het Land van de Peel is er eentje vol hoogtepunten. Kom naar het zuidoosten van Brabant voor een heerlijk dagje uit. Begin je dag met een wandeling over knuppelbruggetjes in Nationaal Park de Groote Peel en geniet van de natuur. Bezoek in de middag Museum Klok & Peel en leer alles over het ontstaan van dit bijzondere natuurgebied. Tussendoor een lekkere lunch in Buitencentrum De Pelen of in Museum Klok & Peel. Sluit je dag af met een overheerlijk diner in één van de vele restaurants in de regio.

Nationaal Park de Groote Peel

Ben je natuurliefhebber, dan kun je je hart ophalen in het Land van de Peel. Hier is volop rust en ruimte beschikbaar. Blikvanger is het Nationaal Park de Groote Peel, een hotspot voor vogelaars. In dit park zijn veel bijzondere vogelsoorten te ontdekken, bijv. vanuit uitkijktorens en vogelhutten. Wandelaars kunnen ook hun hart ophalen aan vlonderpaden en knuppelbruggetjes, die je dwars door het ooit ondoordringbare moerasgebied leiden. Er zijn ook speciale ontdektochten voor kinderen van diverse leeftijden verkrijgbaar in Buitencentrum De Pelen.   (foto Mirja van Dijk)

Museum Klok & Peel, Asten

Miljoenen jaren aan Peelgeschiedenis én de grootste collectie luidklokken en beiaarden (klokkenspellen) ter wereld. Museum Klok & Peel in Asten presenteert bezoekers twee unieke tentoonstellingen. De Peelcollectie neemt je mee op een reis door de rijke natuurhistorie van de Peelregio, waar je oog in oog staat met indrukwekkende fossielen en een bezoek brengt aan de oerzee, toen de Peel nog aan zee lag. Je leert er alles over het ontstaan van de Groote Peel. Als bonus biedt het museum ook nog de collectie Klok. Asten is thuishaven van ’s werelds grootste klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts. Dat zie je terug in dit museum. Bekijk klokken van over de hele wereld, leer zelf klokkenluiden of bespeel een beiaard.

Beklim en ervaar het Belfort

Beklim de toren en reis door de vier verschillende thema’s die het gebied er omheen tekenen: turfwinning, natuur, oorlog en kunst. Voel tijdens de klim hoe de boeren de turf staken op de tiende en elfde baan. Ervaar de natuur van de Peel en haar meer dan tweehonderd vogelsoorten, en beleef de ‘Aktion im Moor’ op 22 meter hoogte. Bovengekomen heb je een schitterend uitzicht over het uitgestrekte natuurgebied. Het beklimmen van het Belfort is voor iedereen in de Peel, en ver daarbuiten, het letterlijke hoogtepunt van het bezoek. Meer informatie.

Meer tijd? Stap op de fiets

Heb je meer tijd? Pak de fiets en verken de omgeving.
Bij Museum Klok & Peel starten diverse fietsroutes, zoals bijvoorbeeld deze fietstocht van Klok naar Peel. En dat is maar één voorbeeld. Er zijn ook prachtige fietstochten door het Aa-dal, doe een rondje Asten of volg de routes van de Tweede Wereldoorlog in Death Valley de Peel. Doe meer inspiratie op voor een fiets- of wandeltocht op www.toerismepoortklokenpeel.nl. en via onderstaande knooppuntroutes

Knooppuntroutes in de omgeving

Als fietser of wandelaar in Noord-Brabant kun je heel gemakkelijk 
gebruik maken van het knooppuntensysteem; een netwerk van 
mooie en duidelijke bewegwijzerde wandel- en fietspaden door heel
 Noord-Brabant. Ieder knooppunt heeft een eigen nummer. Door van 
het ene knooppunt naar het volgende te lopen of te fietsen, creëer je
 jouw eigen route.
 Langs de fiets- en wandelpaden staan borden met daarop de 
knooppuntnummers en pijlen die je de juiste weg wijzen. Bij bijna
 ieder knooppunt staat bovendien een paneel met een routekaart,
 zodat je je route ook altijd kunt aanpassen. Ook worden hier de
 afstanden tussen de knooppunten aangegeven.

Tip: wil je een route uitstippelen? Creëer alvast jouw wandel- of
 fietsroute door Noord-Brabant met de online routeplanner op
 www.routesinbrabant.nl.

Land van de Peel

Ga langs bij de VVV in Asten (Kerkstraat 10, Asten) voor meer informatie over de regio of bezoek www.landvandepeel.nl online, bijv. voor hun top 10 van de Peel.