Mobiele beiaard Frank Steijns

“… het enige dat iets aankondigt en oproept zijn klokken …” (Sarkis)

Al in 1947 vervaardigde Klokkengieterij Eijsbouts een zogenaamde ‘reizende beiaard’ en trok hiermee door binnen- en buitenland. Zo konden mensen kennis maken met het fenomeen ‘beiaard’ of ‘carillon’, ook op plaatsen waar dit doorgaans minder of niet bekend was. Gaandeweg kwamen er meer mobiele beiaarden, die ook tegenwoordig ingezet worden om evenementen op te luisteren.

Het mobiele carillon (in bruikleen) van Frank Steijns, beiaardier te Weert, is een van de jongere aanwinsten van Museum Klok & Peel. Het werd in 2010 gemaakt door Koninklijke Petit & Fritsen uit Aarle-Rixtel, dat na een bestaan van bijna 300 jaar in 2014 fuseerde met Royal Eijsbouts Klokkengieterij te Asten. Het ontwerp en de productie van dit fantastische instrument was één van hun laatste projecten. 

Een van de bijzondere aspecten van deze ‘reizende beiaard’ is de elektronisch geregelde overdracht tussen de toetsen en de klepels. Bij de meeste beiaarden is dit mechanisch uitgevoerd, middels hefbomen, scharnierpunten en kabels. Door de slimme aanslaggevoelige elektronische overdracht, kan op dit instrument net zo genuanceerd gespeeld worden als op een mechanisch bediende beiaard. Ook kan het volume hiermee worden begrensd en omdat de beiaard uit delen is opgebouwd, kan hij niet alleen buiten, maar ook binnen worden ingezet.

Mobiele beiaarden hebben door de jaren heen langzaam maar zeker een reputatie opgebouwd en daarmee een eigen podium veroverd. 

Ook deze mobiele beiaard heeft zijn meerwaarde, al dan niet in samenspel met andere instrumenten, al lang bewezen. Met het Johann Strauss Orkest o.l.v. André Rieu reisde het instrument met beiaardier-eigenaar Frank Steijns alle continenten door, om concerten te geven in alle grote steden ter wereld. In 2012 maakte de beiaard deel uit van de expositie ‘Ballads’ van de kunstenaar Sarkis in een onderzeebootloods in de haven van Rotterdam. Daarnaast geeft Frank Steijns nog regelmatig concerten in samenspel met andere instrumenten en muzikanten, tot en met pop- en heavy metal-bands aan toe.

De mobiele beiaard van Frank Steijns is te zien in de Eijsboutszaal (zaal 6).

Deel op: