Koningsbel

“…Magie en mystiek…”

De koningen van het Tikar- volk in Kameroen gebruikten de koningsbel in spirituele en culturele ceremonies.  Zo werd de koningsbel o.a. geluid om aan te kondigen dat er een prins was geboren. Daarom zijn er op het kloklichaam talloze symbolen te vinden die met een koning te maken hebben. De dubbelkoppige slang, de buffel en de dubbelbel. De kikker geeft de relatie met leven aan en het symbool voor sterven is de hagedis.

Naast de spiraal als vrouwelijk teken is ook de wereld van de geesten te vinden. Spinnen nemen hierin een belangrijke plaats in omdat ze volgens de Tikar de toekomst kunnen voorspellen. Op deze klok is de vogelspin Ngam prominent aanwezig. Ze kan in orakels boodschappen uit de geestenwereld ontvangen. 

Tikar is een overkoepelende naam voor een groep nauw verwante volken die voornamelijk in het noordwesten van Kameroen wonen. Van oorsprong zijn het nomaden. Tikar betekent dan ook “zij die dwalen”. Vanuit de Nijl vallei hebben zij zich uiteindelijk  in Kameroen gevestigd en stichtten daar een aantal koninkrijken, z.g. “chefferies”. Ze staan bekend als grote kunstenaars, ambachtslieden en verhalenvertellers. 

De Koningsbel is te zien in de Eijsboutszaal (zaal 6) .

Deel op: