Klokkenspel van terracotta

9 bellen uit de Westelijke Han-dynastie

Dit klokkenspel van negen bellen is niet uit brons vervaardigd, maar uit terracotta. De fijne afwerking en de donkere beschildering illustreren dat veel moeite is gedaan om bronzen klokken na te maken. Het klokkenspel komt uit China en dateert uit de tijd van de Westelijke Han-dynastie. De bijbehorende jaartallen zijn 202 voor Christus tot 8 na Christus.

In deze periode gaven Chinezen hun rijke doden hun eigen omgeving in terracotta mee in het graf voor gebruik in het hiernamaals. Het beroemdste voorbeeld van deze praktijk is het terracottaleger van Qin Shi Huangdi, de eerste keizer van China. Dat leger omvat ongeveer 8000 terracotta figuren en werd in 1974 in een grafheuvel ontdekt. Het geldt als de grootste archeologische vondst van de 20e eeuw.

Het klokkenspel uit terracotta is een archeologische schat van bescheidener omvang. De bronzen tegenhangers van dit type klok (Yong) hebben door hun ovale diameter twee tonen. Zo kon het kostbare materiaal brons spaarzaam worden ingezet. Bovendien had de bespeler van de instrumenten aldus meer tonen in huis. 

In het klokkenspel zijn ook de twee bokken van belang die het vergane houten frame droegen waar de klokken oorspronkelijk in hingen. Het geheel is aangekocht met ondersteuning van de Vereniging Rembrandt, de Provincie Noord-Brabant en de Vrienden van het Museum Klok & Peel Asten. 

Meer bijzondere klokkenspelen bewonderen? 

Museum Klok & Peel toont ze u in allerlei verrassende varianten!

Deel op: