2024, het jaar van de wesp

… de wesp, lastpak of opruimer …

Denk jij bij wespen aan zwart-geel en je drankje op het terras? Dan is 2024 het jaar om de diversiteit van wespen echt te leren kennen!

Wespen spelen een belangrijke rol bij het in balans houden van het natuurlijk evenwicht. Het zijn natuurlijke plaagdierbeheersers: ze jagen op vliegen, dazen, muggen en andere insecten. Eén wespennest kan in een paar maanden kilo’s aan insecten verorberen.

Wespen maken zich ook nuttig door mee te helpen aan de bestuiving van bloemen. Omdat wespen eiwit nodig hebben voor hun jongen, ruimen ze ook kadavers op en bouwen nesten van papier dat ze maken van fijngekauwde houtvezels. Zo dragen ze bij aan de recycling van dood hout in de natuur.

In Nederland komen meer dan 5000 verschillende soorten wespen voor. Daarvan zijn de gewone wesp en de Duitse wesp het bekendst, samen bekend onder de naam ‘limonadewespen’.

De behoefte aan zoetigheid van deze wespen is eenvoudig verklaarbaar. In de nesten worden de larven verzorgd door “werksters” die leven van de zoetigheid die de larven afscheiden. Rond half augustus neemt het aantal larven in de nesten af en daarmee ook de beschikbare zoetigheid. De werksters moeten dan buiten het nest op zoek. In bebouwde gebieden kunnen zij onvoldoende bloemen nectar, honingdauw van bladluizen of overrijp fruit vinden. En daar komt de mens in beeld: rond die tijd zitten wij buiten en genieten van drankjes, ijsjes en andere zoetigheid.

Hoewel veel mensen er anders over denken, is de wesp niet agressief. Een wesp steekt alleen uit zelfverdediging, wanneer ze het gevoel heeft bedreigd te worden. Naar wespen slaan die bij je in de buurt komen is dus het domste wat je kunt doen. Let ook bij terrasbezoek op dat er niet per ongeluk een wesp beklemd raakt en houdt gepaste afstand van wespennesten. Dan is er niks aan de hand.

De vitrine “Insecten in de Peel” bevindt zich in zaal 5.

Meer informatie over het Jaar van de Wesp is te vinden op Jaarvandewesp.nl

Deel op: