Museumweek: deel je Museumkaart voor bezoek Museum Klok & Peel (30 mrt t/m 5 apr 2024)

“Oma, zou u graag nog eens kind willen zijn?’” … “Natuurlijk jongen, welke oma zou dat nou niet willen?” … “Mooi oma, dan mag u deze week mijn Museumkidskaart een keertje lenen. Dan mag u op mijn toegangskaart gratis naar Museum Klok & Peel in Asten!” …

OK, bovenstaande conversatie is verzonnen! Maar ze zou in de week van 30 maart tot en met 5 april zomaar gevoerd kunnen worden in menige huiskamer in de Peel en omstreken. De Museumweek zit er namelijk weer aan te komen. Tijdens die week mag elke Museumkaarthouder iemand anders verrassen met een gratis museumbezoek. Dat kan heel gemakkelijk door de Museumkaart uit te lenen aan een ander. Dat mag een familielid zijn, maar ook een goede vriend/vriendin of een goede buur. 

Museumkidskaart

Dit jaar geldt dat voorrecht niet alleen voor ‘gewone’ Museumkaarten, maar ook voor kinderen die een Museumkidskaart hebben. Tijdens de Museumweek mogen ze hun kaart uitlenen aan iemand die ze een gratis museumbezoek gunnen. Er is één restrictie: de Museumkaarten en Museumkidskaarten mogen tijdens de Museumweek maar één keer door iemand anders worden gebruikt. 

Directeur Frans Eliëns van Museum Klok & Peel hoopt dat veel kaarthouders gebruik maken van dit buitenkansje. “Wij krijgen best veel opa’s en oma’s en ouders met kinderen over de vloer, maar er zijn ook een boel ouderen die nog niet weten hoeveel moois wij te bieden hebben. Die kunnen op deze manier gratis komen kennismaken.”

Museumvereniging

De actie rondom de Museumkaart en de Museumkidskaart is bedacht door de landelijke brancheorganisatie Museumvereniging. Dat landelijke netwerk helpt musea hun collecties en naamsbekendheid uit te dragen. Vorig jaar waren er in het land 472 musea bij aangesloten. Die trokken samen naar schatting tussen 29 en 32 miljoen bezoekers. De definitieve cijfers zijn pas dit najaar bekend. Zeker is dat het museumbezoek voor het eerst weer op het peil was van vóór de coronapandemie in 2019. Museumkaarthouders waren in 2023  goed voor circa 9,5 miljoen bezoekers en vestigden daarmee een record. Tijdens de Museumweek 2023 werd voor het eerst een Museumkaartactie gehouden. 

Nog een tip van Eliëns: “Mensen die gebruik zouden willen maken van het Museumweekaanbod, maar van niemand spontaan een Museumkaart krijgen aangeboden, kunnen ook zelf het initiatief nemen. Ken je iemand met een Museumkaart? Vraag die kaart dan in de week van zaterdag 30 maart tot en met vrijdag 5 april een dagje te leen en scoor een gratis aangekleed bezoek aan Museum Klok & Peel!” 

 

Sneak preview

Volgens Frans Eliëns is er dit jaar nog een extra reden om tijdens de Museumweek naar Museum Klok & Peel te komen. “Wij leggen die week de laatste hand aan onze nieuwe tijdelijke tentoonstelling ‘Noord-Brabant en Limburg in 1906. De beroemde prentbriefkaarten van Berkers-Verbunt’. Die tentoonstelling loopt officieel van 5 april tot en met 30 juni, maar we gunnen het publiek tijdens de Museumweek alvast graag een sneak preview. De prachtige prentbriefkaartenverzameling uit 1906 over allerlei dorpen en steden in Brabant en Limburg werd destijds in Asten aangelegd. We halen niet alleen de prentbriefkaarten uit de kast, maar we gaan ook terug in de tijd met allerlei illustratieve objecten. Kinderen kunnen zich bijvoorbeeld verkleden in de klederdracht van rond 1900. Ook niet te versmaden: bezoekers aan de tentoonstelling mogen als aandenken uit een kleine selectie een replica-prentbriefkaart uitkiezen om mee naar huis te nemen!”

Zie ook: De beroemde prentbriefkaarten van Berkers Verbunt.

 

Deel op: