De klank van klokkenbrons

Klokken inspireren Chris Sonnemans

Van 1 juli t/m 30 september kunt u tijdens openingstijden in Museum Klok & Peel een bezoek brengen aan een wel heel bijzondere expositie.

Dat mensen genoegen beleven aan onze collecties weten we. Of het nu gaat om onze wereldcollectie klokken of om onze Peelcollectie, ze roepen vrijwel dagelijks enthousiaste reacties op. Maar ons museum weet weinig mensen zo diep te raken als Chris Sonnemans. In de zomermaanden verzorgt hij een tijdelijke expositie onder de titel ‘De klank van klokkenbrons’.  

Chris Sonnemans, op 21 april 1943 geboren in Horn (L), groeide op in Roermond, studeerde in Wageningen, werkte 32 jaar bij de educatieve omroep Teleac, ging in 2003 met vervroegd pensioen en leeft sinds 2005 in Den Haag. Tot en met 2016 maakte hij websites, maar hij wilde iets anders gaan doen. Bij drie bezoeken aan Museum Klok & Peel tijdens de Pompoendagen, trok de grote collectie kleine klokjes zijn aandacht.

Het idee dat grote en kleine bellen, klokken en klokjes al eeuwenlang met hun klank aandacht vragen van de mensen fascineerde hem. Bronzen klokken, waarvan het geluid zo ver draagt dat ze gelovigen kunnen oproepen tot gebed of kunnen waarschuwen voor storm of overstromingen. De bel op schepen, die waarschuwt in de mist. De brandweer die met het luiden van een bel doorgang forceert op weg naar de brand. Geiten en koeien die via een bel om de nek hun aanwezigheid verraden. Monniken en priesters die de bel al eeuwenlang gebruiken voor hun rituelen.

Inspiratie

Sonnemans kreeg inspiratie om zelf een bronzen klokkentoren te maken met kleine klokjes. In januari 2017 nam hij zijn oude bronsgiethobby weer op met een opfriscursus Bronsgieten bij beeldend kunstenaar Hetty Looman in Den Haag. 

Zijn eerste werkstuk was een klokkentoren met drie klokjes erin. Sindsdien heeft hij veel bronzen hoogstandjes gemaakt: niet alleen geluidsobjecten in traditioneel klokmodel, maar ook allerlei andere vormen die een bronzen klank voortbrengen.

Sonnemans liet zijn werkstukken gieten bij bronsgieter Volkers in Geldermalsen. Op zijn verzoek kocht deze ca. 100 kg klokkenbrons. Toen Volkers stopte nam Sonnemans 59 kg klokkenbrons over. Sinds begin 2023 giet bronsgieter Bogart in Druten daarmee zijn werkstukken. Klokkenbrons is een legering van 80% koper en 20% tin. Daardoor is het keihard en bros, waardoor het snel kan breken. Maar de klank is prachtig.

Odes

Ook de intentie telt. Chris Sonnemans maakte als ode aan het Vredespaleis in Den Haag een Vredesklokje en voor de herdenking van 75 jaar Bevrijding een Vrijheidsklokje. Maar ook een Klokkenluidersklokje, een Geboorteklokje, een Naamklokje, een Restaurantklokje en een Laatste Oordeelklokje. Spookklokjes en een zonnehoed en het palet van Vincent van Gogh met klank. Verder onder meer zes tafelklokjes voor het Koninklijk Huis. De doorsnede van de meeste klokjes loopt uiteen van 5 cm tot 10 cm; hun gewicht van 160 gram tot 987 gram.

Bijzonder is dat Chris Sonnemans de meeste werkstukken schenkt aan Museum Klok & Peel. De baten van de verkoop door het museum vormen een bijdrage aan de kosten van de expositie.

Voor meer achtergrondinformatie: www.deklankvanklokkenbrons.nl