5 april t/m 30 juni in Museum Klok & Peel

DE BEROEMDE PRENTBRIEFKAARTEN VAN BERKERS VERBUNT

Van 5 april t/m 30 juni kunt u tijdens openingstijden in Museum Klok & Peel een bezoek brengen aan een wel heel bijzondere expositie.

Bij een bezoek aan deze expositie ga je op tijdreis naar het Noord-Brabant en Limburg van 1906.
De bijzondere prentbriefkaarten van Berkers Verbunt leiden de weg.

NOORD-BRABANT EN LIMBURG IN 1906

De in heemkundige kringen vermaarde prentbriefkaarten van Kunsthandel Berkers Verbunt zijn initiatief geweest van de Astense boekhandelaar en drukker Adrianus (Janus) Berkers met zijn compagnon Aloïsius Verbunt. In 1906 – in een tijd dat fotografie nog bijzonder was – nam dit tweetal zich voor meer dan 1 miljoen prentbriefkaarten met dorps- en stadsgezichten van Noord-Brabant en Limburg op de markt te brengen.

FOTOGRAFEN

Ze stuurden fotografen op pad die binnen het jaar in totaal 80 dorpen en steden aandeden om markante gebouwen, straten en mensen op de gevoelige plaat vast te leggen. Onder hen mogelijk de Astense fotograaf L.J. Coolen en Janus Berkers zelf. Met zekerheid was de Amsterdammer A. Vogt één van de fotografen.

TINTO NOVUM TECHNIEK

De prentbriefkaarten, altijd scherpe opnamen en vervaardigd met de bijzondere ‘tinto-novum’-druktechniek, geven een schitterend beeld van het nog weinig jachtige dorps- en stadsleven anno 1906.
Bij de ‘tinto-novum’-druktechniek werden zwart-wit foto’s gedrukt op een onderlaag van de kleuren blauw en okergeel, waardoor ze een warme uitstraling kregen en dankzij de kleuring een voorloper zijn op de kleurenfoto. Een in die tijd onderscheidende techniek.

In totaal verschenen er 675 genummerde prentbriefkaarten bij Berkers Verbunt.

BOEK TE KOOP

Tijdens de expositie kunt u ook in het bezit komen van het prachtige kijk- en leesboek ‘Noord-Brabant en Limburg in 1906’, ondertitel: ‘De beroemde prentbriefkaarten van Berkers Verbunt’. Geschreven door Jac. Biemans, Frans van Lierop, Johan Pullens en Jan Spoorenberg.
In het boek ‘Noord-Brabant en Limburg in 1906’ is de unieke collectie – bijeen gebracht door Frans van Lierop – voor het eerst gebundeld. Ook wijlen Henk Berkers, net als zijn oudoom Janus boekhandelaar in Asten, speurde decennialang om een verzameling compleet te krijgen.

Noord-Brabant en Limburg in 1906. Uitvoering: hardcover, formaat 320×240 mm, 416 pagina’s, full colour, rijk geïllustreerd. Prijs: €39,95.
Verkrijgbaar in de museumshop van Museum Klok & Peel.