Zonnedauw

“… een verleidelijke en intrigerende vleeseter …”

Vleesetende planten in de Peel? Jazeker!

In de Peel heersen bijzondere en unieke milieuomstandigheden die veroorzaakt zijn door de weelderige groei van veenmos. Het veenmos zet magnesium en calciumionen om in waterstofionen waardoor de omgeving verzuurt. Deze omstandigheden zijn slechts voor een beperkt aantal planten en dieren geschikt om te kunnen leven, waaronder de zonnedauw.

De zonnedauw groeit in moerassige gebieden zoals de Peel. De peelbodem bevat echter onvoldoende noodzakelijke voedingsstoffen. Geen probleem voor de  zonnedauw. De plant vangt insecten om zo aan de behoefte aan stikstof (eiwit) te voldoen. Hij heeft op zijn blaadjes tentakels die zijn voorzien van kleverige druppeltjes. Als een insect zich door de glinsterende druppeltjes heeft laten verleiden om op een blaadje te landen, klapt dat blaadje meteen dubbel. Het blaadje scheidt vervolgens stoffen af om het insect te verteren en zodra dat klaar is gaat het blad weer open zodat de onverteerde resten kunnen wegwaaien.

Zijn vleesetende planten gevaarlijk? Nee hoor, maar als je eens een timelapsfilmpje bekijkt van een vlieg die wordt verorberd door een zonnedauw, dan ben je toch blij dat er geen vleesetende planten bestaan die het op mensen hebben gemunt.

De Zonnedauw is te zien in zaal 4 van de afdeling Peel.

Deel op: