Torenuurwerk Meppel (opus 296)

Torenuurwerk Meppel (opus 296): een meesterlijk stukje techniek

Museum Klok & Peel beschikt over een aantal puntgave torenuurwerken uit vervlogen dagen. Ze staan opgesteld in museumzaal 11 (De tijd getemd). Het mag geen verwondering wekken dat daar ook het torenuurwerk uit de Grote Kerk van Meppel (Dr) te vinden is, in 1908 vervaardigd door de firma B. Eijsbouts, Nederlandse Fabriek van Torenuurwerken uit Asten (opus 296).

Dit bedrijf – tegenwoordig bekend als de Royal Eijsbouts – is indirect medegrondlegger van het museum.  Het kenmerkende van het torenuurwerk Meppel is dat het is uitgerust met slinger, twee slagwerken en een wijzerplaat. Het uurwerk toont duidelijk hoe met de industriële techniek van de 19de eeuw oude principes nieuwe vormen kregen.
Het publiek ziet een raderwerk van tandwielen, ingenieus met elkaar verbonden via een stelsel van stangen, alsmede een drietal trommels met gewichten. Samen zorgden ze ervoor dat de tijdsaanduiding nauwkeurig wordt overgebracht op de wijzerplaat én dat elk kwartier vóór en elk vol uur een klok wordt aangeslagen, en elk kwartier ná en elk halfuur een andere klok.
Voor wie er oog voor heeft: een meesterlijk stukje techniek.

Deel op: