Sonriënte

Amerika, Mexico
4e t/m 7e eeuw

Aan de rechterkant van de rode vitrine in de zaal Klokken van de Wereld toont Museum Klok & Peel de glimlachende figuur Sonriënte.
Een grappig ogend beeldje dat werd opgegraven in de omgeving van Veracruz in Mexico. Hoe oud het beeldje precies is weten we niet. Het is gedateerd 300-650 van onze jaartelling.
Het beeld heeft een religieuze lading. Het werd vervaardigd door het volk der Totonaken en stelt Xochipilli voor, hun god van de dans. Op het vervormde voorhoofd draagt hij het teken ollin van dans en beweging. Het belletje aan de pols diende voor de ritmische begeleiding van de dans.
Xochipilli, woordelijk de ‘prins van de bloemen’, was de god van de liefde, zang, bloemen, schoonheid, spelen en de maïs. Hij was ook de patroon van het Patolli-spel, een bordspel dat een beetje lijkt op ‘Mens erger je niet!’.
Een andere en meer lugubere uitleg zegt dat deze figuren beeltenissen zijn van kinderen die na een lange voorbereiding aan Xochipilli geofferd werden.
De Totonaken leven in de Mexicaanse deelstaten Veracruz, Puebla en Hidalgo. Ze zijn vandaag nog bekend om hun ritueel van de voladores, de vliegende mensen.

Meer mooie voorbeelden zien van volkenkundige museumschatten? Museum Klok & Peel toont ze bij bosjes!

Deel op: