Koninklijke Eijsbouts klokkengieterij jubileert

De expositie ‘150 jaar Royal Eijsbouts, het kroonjuweel van Astense bedrijvigheid’ brengt de ontwikkeling van Koninklijke Eijsbouts klokkengieterij in Asten in beeld

Horlogemaker

Op 16 mei 2022 was het precies 150 jaar geleden dat Bonaventura -Ture- Eijsbouts (1847-1920) zich in Asten inschreef als horlogemaker. Ture stamde uit een oude Astense familie en was enkele jaren van huis geweest om in Delft het vak horlogemaker/uurwerkmaker te leren. Bij zijn terugkeer vestigde hij zich in de Torenstraat in een pand waar hij een ambachtelijke werkplaats kon opstarten.
De gebouwen aldaar hebben enkele keren plaatsgemaakt voor nieuwbouw en de straatnaam is veranderd, maar feitelijk is de Koninklijke Eijsbouts 150 jaar na dato nog steeds gevestigd op de plek waar Bonaventura zijn avontuur begon.

Familiebedrijf

Met zijn 150 jaar is klokkengieterij Eijsbouts het oudste nog bestaande familiebedrijf in Asten. Bij haar eeuwfeest in 1972 kreeg de gieterij het predicaat ‘koninklijk’. Torenuurwerk-fabrikant Eijsbouts had zich intussen ook toegelegd op het gieten van klokken en carillons en wist zijn prestigieuze producten van meet af aan wereldwijd af te zetten. Dat maakte de Koninklijke Eijsbouts met afstand het beroemdste bedrijf van Asten.

Tegenwoordig mag Royal Eijsbouts zich tevens de grootste klokkengieterij ter wereld noemen.

Eijsbouts heeft een wondertje bewerkstelligd door bij de vervaardiging van klokken en carillons de eeuwenoude arbeidsintensieve en ambachtelijke bronsgieterskunst te combineren met innovatie op wetenschappelijke basis, zo valt te lezen op de expositie.

Museum

Museum en Koninklijke Eijsbouts versterken elkaar al tientallen jaren lang. Dat bleek onlangs nog tijdens de restauratie en uitbreiding van het Netherlands Carillon Arlington uit Amerika. Terwijl Eijsbouts deze eervolle opdracht uitvoerde, presenteerde het museum een ambitieuze expositie rond dit bijzondere nationale geschenk aan Amerika uit de vorige eeuw.

Expositie

De expositie die nu aan de Koninklijke Eijsbouts zelf is gewijd, is via een handige lay-out gekoppeld aan de ontwikkeling van het overige bedrijfsleven in Asten gedurende de afgelopen anderhalve eeuw. De koppeling toont op subtiele wijze dat succesvol ondernemerschap niet altijd zit in snel scoren en spectaculaire groei, maar ook in lange adem en menselijke maat.

Foto’s:
Hannes Mennen en Ties Bos monteren een torenuurwerk, 1939
Proefopstelling van de beiaard voor Barneveld in Asten, 1927
De Gotembah-klok voor de Mount Fuji, 2003