Home » Plan je bezoek » Berichten » ‘De Gouden Trommel’ Lezing over Chinese klokken (dd 19 feb 2024)
Al 293.038 bezoekers gingen je voor
Museum Klok & Peel, maandag 05 februari 2024
Tot de pronkstukken van Museum Klok & Peel behoren een aantal Chinese klokken, in passende klokkenstoelen tentoongesteld in de hal Klokken van de Wereld. Wat doen die klokken daar? Wat maakt ze zo bijzonder? Daarover komt op 19 februari Suzanne Burdorf vertellen.
De inleider specialiseerde zich tijdens haar studie aan de Universiteit Leiden in Klassiek Chinees, sociale geschiedenis en Chinese religieuze cultuur. Zij houdt maandag 19 februari vanaf 19.30 uur haar lezing in het museum onder de titel ‘De Gouden Trommel: Chinese klokken en hun gebruik door de geschiedenis heen’. Belangstellenden betalen (inclusief kop koffie/thee) 6 euro entree.
Functies
De geschiedenis van klokken in China bestrijkt ruim drie millennia. In die tijd heeft de klok er allerlei functies en vormen gehad. Zo werd hun muziek gebruikt om de voorouders gunstig te stemmen en was een set gestemde klokken voor machthebbers een belangrijk statussymbool. In latere tijden kregen enorme klokken een prominente plaats in boeddhistische tempels als verspreiders van hun heilsleer.
Bijschrift foto: Pien Chung-opstelling van Chinese klokken
Cum laude
In de lezing gaat Suzanne Burdorf (1988) dieper in op het gebruik van klokken in de verschillende (religieuze) contexten en schenkt zij in het bijzonder aandacht aan hun inscripties. Zij studeerde in 2016 cum laude af op klokinscripties uit de Songdynastie (960–1279). Nadien werkte ze enkele jaren als onderzoeker aan de Universiteit Gent en publiceerde zij wetenschappelijke artikelen over haar passie. Sinds 2021 studeert ze kleinkunst bij Studio Selma Susanna in Amsterdam. Daarnaast is ze werkzaam als museumdocent bij Rijksmuseum Boerhaave te Leiden.
Bijschrift foto: Chinese klok in z.g. cloisonne-techniek