Gezellige ambiance op “Tussen Kunst en Kitsch” in museum Asten (dd 22 mei 2023)

Museum voor de derde keer  gastheer.

Museum Klok & Peel in Asten was op 22 mei voor de derde keer in zijn historie gastheer van het populaire televisieprogramma Tussen Kunst & Kitsch van AVROTROS.
Zo’n 750 mensen hadden zich ingeschreven om de verhalen achter hun kunst- en antiekschatten te achterhalen bij één van de dertien experts die presentator Frits Sissing in Asten kwamen assisteren.

 

Najaar
Of inzenders zich  ineens vermogend mogen noemen is afwachten.
De aflevering die op 22 mei in Asten werd opgenomen, wordt in het najaar uitgezonden en dan weten we of er klappers gevallen zijn.
Wel waren er gelukkigen die hun gekoesterde kostbare spulletjes na taxatie veel waardevoller wisten dan ze vooraf gedacht hadden.
Chinees porselein dat aan de hoofdtafel zomaar tien keer zijn aankoopprijs deed; een antieke microscoop dat als leuk cadeau was geschonken en nu ineens een klein kapitaaltje vertegenwoordigde, dat soort voorbeelden.

Scheurtjes
Soms viel het ook tegen. Een enkele inzender had een fors oud schilderij beter helemaal niet van de muur kunnen halen. Het was op weg naar Asten in zijn auto gaan schuiven en daarbij had het doek enkele kleine scheurtjes opgelopen. De beoordelende expert: “Ach, ik kan u geruststellen. Het is een leuke voorstelling, maar geen meesterwerk. Dit doek zou ook heelhuids niets waard geweest zijn.”
Vooral het aanbod schilderijen en prenten was groot. De voorselectie was daar welhaast lopende bandwerk. Maar ook de experts die zich bogen over onder andere sieraden, Delfts aardewerk en Chinees porselein, Oosterse kunst en etnografica en beeldhouwwerk en volkskunst hadden voortdurend een rij wachtenden voor zich.

Googelen
Soms zaten de verrassingen in de details. Zoals bij de mevrouw die een verkleurd fotoalbum vol oude ansichtkaarten aanbood. “Dat album is niets,” kreeg ze te horen, “maar ansichtkaarten uit vroeger tijden doen bij verzamelaars soms mooie prijzen. Ik raad u aan eens goed te googelen.”

Tuinen
Dankzij het fraaie voorjaarsweer kon het grootste deel van het evenement zich afspelen in de tuinen van Museum Klok & Peel. Daar hadden de experts zich achter hun op naam gestelde tafels onder parasols genesteld en kwamen de bezoekers hun spullen aanbieden. Mede daardoor heerste er een ontspannen sfeer en het publiek genoot er hoe dan ook van een fijn dagje uit. Twee bezoeksters uit het Limburgse Weert: “Wij zijn eerder in Asten geweest, maar nooit eerder bij dit museum. Wat een ongelooflijke verrassing. Wij komen zeker nog eens terug!”

Regie
Frans Eliëns, projectleider voor de Tussen Kunst & Kitsch-opnamedag, toonde zich ingenomen met het verloop van de dag: “Dit evenement was goed te organiseren omdat AVROTROS een strakke regie heeft.”

Museum-manager Frank van Kempen: “Ik ben vooral blij dat we deze dag in personele zin goed hebben kunnen faciliteren. De opbouw door AVROTROS startte al vóór zeven uur vanochtend. De laatste crew-leden gingen rond acht uur ‘s avonds de deur uit. Om de hele dag goed te kunnen laten verlopen hebben we vijftig tot zestig vrijwilligers ingeschakeld. Die deden hun best om het de mensen naar de zin te maken. Overal heerste een gezellige ambiance.”

Deel op: