Museum Klok & Peel verrijkt met glazen klok uit de Bohemen (dd 17 mrt 2023)

Een delegatie uit de Tsjechische plaats Harrachov  overhandigde een replica van de beroemde glazen klok uit Harrachov.

Deze delegatie bracht op vrijdag 17 maart een bezoek aan Museum Klok & Peel in Asten ter overhandiging van een replica van deze beroemde glazen klok.

Deze klok  werd aangeboden door de heren Tomáš Vašíček, burgemeester van Harrachov, en Tsjechische klokkengieter Petr Manoušek.
De heer Jan van de Rijdt, vicevoorzitter van het museum, en mevrouw Anke van Extel, burgemeester van klokkendorp Asten, namen de zeldzame klok dankbaar in ontvangst.
Het bijzondere moment vond plaats ter gelegenheid van de eerste verjaardag van de nieuwe klokken voor Harrachov, die in 2022 in Asten gegoten werden door Koninklijke Eijsbouts.

 

De delegatie uit Harrachov samen met mevrouw Anke van Extel en de glazen klok

Harrachov

Het Boheemse dorp Harrachov in het Reuzengebergte is van oudsher de thuishaven van beroemde glasblazers.
Het dorp ligt gunstig in een bosrijk gebied dat volop hout levert als energiebron voor de productie van glas.
In 1712 werd de eerste glasblazerij opgericht door de graven Harrach.
In de 19e eeuw nam dat bedrijf een hoge vlucht en werd Boheems glas wereldberoemd, onder andere door deelname aan wereldtentoonstellingen.
Echter oorlogen en brand eisten ook hun tol. Met Novosad & Zn. Glaswerken heeft Harrachov nu de oudste nog producerende glasblazerij van de wereld. Het bedrijf heeft een rijke geschiedenis. 

Glazen klok

De originele glazen klok hangt sinds 1914 in de R.K. Kapel H. Elizabeth.
Deze kapel werd gebouwd op initiatief van graaf Jan Harrach op het terrein van de glasfabriek.
De glasblazers van Harrachov deden hun naam eer aan en schonken de kapel naast een glazen luidklok, ook nog gebrandschilderde ramen en een altaar met Venetiaanse spiegels. Een prachtig eerbetoon.

Twee exemplaren

De huidige glasblazerij Novosad & Zn. heeft een replica gemaakt van de glazen klok. Wereldwijd zijn er nu maar twee glazen luidklokken en één daarvan komt in Museum Klok & Peel.

Een mooie verbinding tussen twee op en top ambachtelijke bedrijven, de klokkengieterij in Asten en de glasblazerij in Harrachov.

Deel op: