Expositie ‘In de ban van de Aa’ nu in Museum Klok & Peel (tot 27 aug 2023)

In Museum Klok & Peel in Asten is tot en met 27 augustus 2023 de tentoonstelling ‘In de ban van de Aa’ te zien van de Deurnese schilderessen Emelie Jegerings en Jolanda Tielens.
Voor dit project hebben beide kunstenaars 2,5 jaar lang in de openlucht geschilderd langs de boorden van de Aa. Hun schildersessies tussen Ospeldijk en Den Bosch leverden zo’n 300 landschappen op in verschillende formaten. Daarvan is nu een selectie van ca. 60 schilderijen – het leeuwendeel in klein formaat – te zien bij Museum Klok & Peel: Schilderijen ‘In de ban van de Aa’.

‘In de ban van de Aa’ ondersteunt daar samen met de expositie ‘Samen het klimaat de baas’ een duurzaamheidsproject waarin Waterschap Aa en Maas, de gemeenten Asten en Someren, het IVN en Museum Klok & Peel samenwerken. Dat project gaat in op maatregelen die lokaal genomen (kunnen) worden om de gevolgen van de klimaatsverandering beheersbaar te houden.

Een van die maatregelen is de Beekdalontwikkeling Aa-Zuid, waarmee Waterschap De Aa dit jaar 9 kilometer gekanaliseerde Aa tussen Asten en Someren opnieuw laat meanderen. De werkzaamheden strekken zich uit tot de Beekerloop en de Kleine Aa en omvatten naast de aanleg van een nieuwe kronkelende rivierbedding onder meer de aanleg van overstromingszones, natuurvriendelijke oevers, vistrappen en een ijsvogelwand.

Waar dat toe kan leiden tonen de kleurrijke schilderijen van Emelie Jegerings en Jolanda Tielens: een gevarieerde waterhuishouding met prachtige nieuwe en vooral rijke natuur die in alle seizoenen tot de verbeelding spreekt. In die nieuwe natuur kunnen flora en fauna zich vrijelijk ontwikkelen én kan de mens nieuwe energie opdoen.

De duo-expositie ‘In de ban van de Aa’/’Samen het klimaat de baas’ is tot en met 27 augustus 2023 te zien tijdens openingsuren van het museum.

Deel op: