Elektrisch moederuurwerk museale aanwinst (vanaf mei 2022)

De collecties van Museum Klok & Peel worden regelmatig uitgebreid met nieuwe aanwinsten. Nieuw in het voorjaar 2022 is een elektrisch moederuurwerk uit de tijd rond 1950 van de firma B. Eijsbouts, Asten, tegenwoordig bekend als de Koninklijke Eijsbouts. Het gaat om een schenking van Veerle Knitel uit Breda. Het pronkstuk staat deze zomer opgesteld nabij de jubileumexpositie 150 jaar Royal Eijsbouts.
Hoewel de aanwinst nog niet zo oud oogt, past het al wel degelijk in ons museum. Het moederuurwerk staat voor een vroege proeve van nieuw technisch vernuft.
Torenuurwerken werden eeuwenlang louter mechanisch aangedreven met behulp van gewichten en tandwieloverbrenging. Vooral na de Tweede Wereldoorlog deed het elektrisch uurwerk zijn intrede. Dat stuurde wijzers van wijzerplaten motorisch aan door middel van elektrische pulsen. Het uurwerk op zich bleef mechanisch, maar voortaan werd ook het gewicht elektrisch opgewonden.
Intussen biedt Eijsbouts op het gebied van tijdaanwijzingssystemen een gevarieerd programma, opgebouwd uit diverse moderne en betrouwbare technieken die een feilloze werking garanderen.

Deel op: