Museum eert klokkengieter met speciale tentoonstelling (dd 15 mei 2022)

‘150 jaar Koninklijke Eijsbouts, het kroonjuweel van Astense bedrijvigheid’

Met de officiële opening van de expositie ‘150 jaar Royal Eijsbouts, het kroonjuweel van Astense bedrijvigheid’ is gisteren in Museum Klok & Peel het startsein gegeven voor een bescheiden viering van het 150-jarig bestaan van Koninklijke Eijsbouts klokkengieterij in Asten. Als openingshandeling mocht de Astense burgemeester Anke van Extel-Van Katwijk samen met CEO Joost Eijsbouts de expo inluiden met de Beatrixklok van het museum.

Horlogemaker
Vandaag, 16 mei, is het precies 150 jaar geleden dat Bonaventura -Ture- Eijsbouts (1847-1920) zich in Asten inschreef als horlogemaker. Ture stamde uit een oude Astense familie en was enkele jaren van huis geweest om in Delft het vak horlogemaker/uurwerkmaker te leren. Bij zijn terugkeer vestigde hij zich in een pand waar hij een ambachtelijke werkplaats kon opstarten.
De gebouwen aldaar hebben enkele keren plaatsgemaakt voor nieuwbouw, maar feitelijk is Koninklijke Eijsbouts 150 jaar na dato nog steeds gevestigd op diezelfde plek.

Familiebedrijf
Met zijn 150 jaar is klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts het oudste nog bestaande familiebedrijf in Asten. Bij haar eeuwfeest in 1972 kreeg de gieterij het predicaat ‘koninklijk’. Torenuurwerk-fabrikant Eijsbouts had zich intussen ook toegelegd op het gieten van klokken en carillons en wist zijn prestigieuze producten van meet af aan wereldwijd af te zetten. Dat maakte Eijsbouts met afstand het beroemdste bedrijf van Asten. Royal Eijsbouts mag zich de grootste klokkengieterij ter wereld noemen.

Museum
Dat Museum Klok & Peel nu een jubileumexpositie over het bedrijf heeft samengesteld is niet verwonderlijk. De vroegere Eijsbouts-directeur André Lehr was met zijn klokkencollectie ruim 50 jaar geleden één van de grondleggers van het huidige Museum Klok & Peel.
Museum en Koninklijke Eijsbouts versterken elkaar al tientallen jaren. Dat bleek onlangs nog tijdens de restauratie en uitbreiding van het Netherlands Carillon Arlington uit Amerika. Terwijl Eijsbouts deze eervolle opdracht uitvoerde, presenteerde het museum een mooie tentoonstelling rond dit bijzondere nationale geschenk aan Amerika uit de vorige eeuw.

Expositie
De expositie die nu aan Koninklijke Eijsbouts zelf is gewijd, is op uitdrukkelijk verzoek van klokkengieter Joost Eijsbouts bescheiden gehouden. Ze geeft op één lange museumwand in woord en beeld tweetalig een overzicht van de bedrijfsontwikkeling onder vier generaties Eijsbouts-directeuren (Ture, Johan, Tuur & Max en nu Joost). Via een handige lay-out is die bedrijfsgeschiedenis gekoppeld aan de ontwikkeling van het overige bedrijfsleven in Asten gedurende de afgelopen anderhalve eeuw.
De finishing touch is een mediapost met daarin diverse films over opzienbarende Eijsbouts-projecten doorheen de jaren. De expositie is samengesteld door een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van het museum en van Eijsbouts.

Bijschrift: 
De openingshandeling van de expositie ‘150 jaar Royal Eijsbouts, het kroonjuweel van Astense bedrijvigheid’ met v.l.n.r burgemeester Anke van Extel-Van Katwijk en CEO Joost Eijsbouts.

Fotograaf: Liliane Schriks

zie ook Tijdelijke Exposities op deze website

Deel op: