Hamsa, een bijzondere aanwinst

Onlangs is de collectie van het museum uitgebreid met een bijzonder beeld, een Hamsa. Het beeld komt uit de nalatenschap van de Zwitserse architect Charles A. Béguelin (1888–1979), die tussen 1912 en 1934 architect was aan het Hof te Bangkok.

Hamsa betekent gans in het Sanskriet.
Het is de belangrijkste mythologische vogel van India, voor de Hindoestanen, de Boeddhisten en de Jains. De gans staat symbool voor de hoogste spirituele voltooiing omdat ze grenzen kan overwinnen: ze zwemt en duikt in het water, wandelt op de aarde en vliegt door de lucht.Hamsa is het mythologische rijdier van de Hindoe-god Brahma, de scheppergod. Deze speelt ook in het Boeddhisme een rol.

Dit soort beelden zijn in Thailand en Zuidoost-Azië te vinden op de daken van tempels of op een zuil bij de tempel. De windbel in zijn bek moet het gebouw beschermen tegen het kwade zoals storm of bliksem.

Aangekocht door de Vrienden van Museum Klok & Peel

Deel op: