Frans Stienen en Jan van de Rijdt gaan Museum Klok & Peel leiden 

18 mei 2021

Museum Klok & Peel in Asten heeft met ingang van vandaag een nieuwe voorzitter in de persoon van Frans Stienen (68) uit Helmond. Astenaar Jan van de Rijdt (68) is tot vice-voorzitter benoemd. Interim-voorzitter Fokko Keun treedt per direct terug.

Volwaardig
Met deze personele mutaties beschikt het museum vanaf vandaag weer over een volwaardig bestuur. Wil van Roosmalen blijft daarin voorlopig secretaris-penningmeester. Het bestuur wordt gecompleteerd door Jos Bronneberg, die museale projecten in zijn takenpakket heeft.
Frans Stienen en Jan van de Rijdt zien het als hun eerste taak om het bestuur verder te verduurzamen met het aantrekken van meerdere nieuwe en zo mogelijk jongere bestuurskrachten.
Onder het nieuwe bestuur wordt operationeel manager Frank van Kempen algemeen manager van Museum Klok & Peel. Daarmee wordt een situatie geformaliseerd die het afgelopen jaar al gegroeid is. Liliane Schriks-Wiegers blijft bestuurlijke ondersteuner.

Bestuurlijke zwaargewichten
Met Frans Stienen en Jan van de Rijdt heeft Museum Klok & Peel twee bestuurlijke zwaargewichten in huis gehaald. Stienen komt oorspronkelijk uit het onderwijs en begon zijn bestuurlijke carrière als raadslid en wethouder in de gemeente Asten. Bekender is hij evenwel als wethouder en loco-burgemeester van Helmond. Hij was daar in een periode van elf en een half jaar portefeuillehouder Stedelijke Ontwikkeling, Volkshuisvesting, City-marketing, Cultuur en Sport. Als een van de kartrekkers van de regionale Stuurgroep 6.1 maakte hij zich sterk voor de  regionale samenwerking in Zuidoost-Brabant. Stienen beschikt over een uitgebreid regionaal netwerk.
Jan van de Rijdt is van het zelfde kaliber. Hij was gedurende 18 jaar rector van het Varendonck College Asten-Someren en fungeerde daarna als schoolleider ad interim in Echt, Valkenswaard, Den Bosch en Helmond.
Van de Rijdt heeft een uitgebreid sociaal netwerk in Asten-Someren, waar hij al ruim 40 jaar actief is. Hij was onder andere jarenlang voorzitter van of had bestuursfuncties bij Atletiekvereniging ’t Jaspersport Someren-Asten, Stichting Jong Nederland Asten, Heemkundekring De Vonder Asten-Someren, de lokale omroep SIRIS en de Stuurgroep Cultuurplein Asten-Someren.
Via enkele van die functies heeft Van de Rijdt in het verleden al zijdelings in de keuken kunnen kijken bij Museum Klok & Peel.

–        Jan van de Rijdt (L) en Frans Stienen (R)

Vrijwilligersorganisatie
De nieuwe voorzitter en vice-voorzitter willen zich graag ten volle inzetten voor het museum, maar zullen geen bestuurders zijn die ’s morgens de museumdeuren openen en ’s avonds het licht uitknippen. Frans Stienen: „Wij hopen leiding te geven aan een enthousiaste vrijwilligersorganisatie die zoals voorheen wordt geleid en begeleid door een klein team professionele medewerkers.”
Museummanager Frank van Kempen zegt desgevraagd ‘bijzonder blij’ te zijn met de komst van Stienen en Van de Rijdt. „Voor nieuw beleid is een volwaardig bestuur nodig en ik ben blij dat we daarvoor nu kunnen rekenen op zulke ervaren bestuurders. Met Frans Stienen en Jan van de Rijdt krijgen we uitstekende belangenbehartigers in de regio én in Asten-Someren.  Alle reden om de toekomst met veel vertrouwen tegemoet te zien.”

Deel op: