Het Netherlands Carillon zal na 5 mei harmonisch klinken

In Asten zijn donderdagochtend bij Koninklijke Eijsbouts Klokkengieterij de gerestaureerde klokken van ‘The Netherlands Carillon’ Arlington weer ingepakt om te worden verscheept naar Amerika. Klokkengieter Joost Eijsbouts en zijn medewerkers zien met voldoening terug op een eervolle en geslaagde restauratie- en uitbreidingsopdracht.

De klokken werden ook uitgezwaaid door vertegenwoordigers van Museum Klok & Peel en de Singing Bronze Foundation. Het museum heeft tijdelijk een aantal Arlingtonklokken in huis gehad om ze aan het publiek te tonen in de expositie ‘Klokken voor Amerika’. Door de coronamaatregelen heeft die fraaie tentoonstelling – een gezamenlijk project van het museum, de Singing Bronze Foundation en de Koninklijke Eijsbouts – tot nu toe niet de aandacht getrokken die ze verdiende. Het museum hoopt bij versoepeling van de coronamaatregelen het publiek alsnog op maat te bedienen.

Restauratie
De 50 klokken van ‘The Netherlands Carillon’ arriveerden ruim een jaar geleden in klokkengieterij Eijsbouts om te worden herstemd en gerestaureerd. Dat was nodig omdat dit carillon, dat nabij Washington DC uitziet op het befaamde Arlington National Cemetery, door de tand des tijds getekend was.
Maar dat niet alleen. Het Nederlands Carillon was medio vorige eeuw een geschenk van de Nederlandse volk aan Amerika als dank voor zijn aandeel in de bevrijding van Nederland in WO II en voor de Marshallhulp. Om het nationale karakter van het klinkende geschenk te onderstrepen, werden de klokken van het carillon indertijd gegoten door de drie klokkengieterijen die Nederland rijk was. Dat pakte uit als een weeffout in een project dat – hoe goedbedoeld ook – met nog veel meer tegenslag te maken kreeg. Uiteindelijk werd The Netherlands Carillon niet het hoogwaardige muziekinstrument dat ons land had willen schenken.
Door de kleinste klokken te herstemmen is al eerder geprobeerd om er een homogeen geheel van te maken, maar er bleef altijd iets te wensen. Het bleek noodzakelijk om alle klokken een keer terug naar Nederland te halen om ze hier door deskundigen onder handen te laten nemen. Bovendien diende het carillon voor een optimaal resultaat te worden uitgebreid met drie klokken. Dat alles heeft het afgelopen jaar bij de Koninklijk Eijsbouts in Asten plaatsgevonden.

Alle noodzakelijke werkzaamheden zijn inmiddels afgerond en vandaar dat de klokken en hun toebehoren donderdagochtend onder grote belangstelling van de pers in twee zeecontainers werden ingepakt voor een veilige reis terug naar de VS.
De drie nieuwe klokken die ter uitbreiding van het instrument werden gegoten, zijn al eerder opgestuurd. Deze klokken zijn vernoemd naar respectievelijk George Marshall, Eleanor Roosevelt en Martin Luther King, Voorafgaand aan de montage worden ze tijdelijk op de Nederlandse Ambassade tentoongesteld.
Het is de bedoeling dat de 53 klokken die het carillon voortaan telt de komende maanden worden geïnstalleerd in de eveneens gerestaureerde klokkentoren. Daarna kan ‘The Netherlands Carillon’ voor het eerst zijn klanken in volle glorie uitstrooien over Arlington National Cemetery, de heiligste grond van de Verenigde Staten. Een her-inauguratie wordt later in het jaar verwacht.

Expositie
Intussen blijft de expositie ‘Klokken voor Amerika’ in Museum Klok & Peel in geuren en kleuren het hele verhaal vertellen van The Netherlands Carillon. Ook het rijk geïllustreerde boek ‘Klokken voor Amerika’ van VU-hoogleraar Diederik Oostdijk is nog voor een prikkie te koop in de museumboekhandel en via de museumwebsite. De expositie zal na heropening van de museumdeuren de komende maanden nog te bezoeken zijn. Voor actuele informatie gelieve het publiek de site www.museumklokenpeel.nl te raadplegen.

Het Netherlands Carillon zal na 5 mei eindelijk harmonisch klinken
Amerikanen kunnen de klokken rond 5 mei 2021 even bewonderen op de Nederlandse ambassade in Washington en daarna worden ze in de gerenoveerde toren gehesen. Mede door die nieuwe klokken gaat het Netherlands Carillon eindelijk harmonisch klinken. Het heeft ruim zestig jaar geduurd, maar dan klinken ze uiteindelijk welluidend, voor de eeuwigheid, voor de vrede. (zie ook www.tracesofwar.nl)

 

Deel op: