Geïnspireerd door de Peel: Aktion im Moor

Aktion im Moor

(met een bladerbare versie van het boek en PDF onder dit artikel)

Bij alles wat de Peel is, is ze ook een dankbare inspiratiebron voor kunstenaars.
De bekendste onder hen is Joseph Beuys (1921-1986), volgens de kunsthistorie ‘één van de meest invloedrijke Europese kunstenaars uit de tweede helft van de 20e eeuw’.
Beuys werd vooral bekend om zijn vluchtige conceptuele kunst, waarin hij in een vroeg stadium aandacht vroeg voor de ecologische problemen waar de wereld nu mee kampt. In Duitsland wordt dit jaar zijn 100e geboortejaar uitgebreid herdacht.

Precies 50 jaar geleden – in 1971 –  creëerde Beuys in de Groote Peel nabij Kazemat 104 samen met de Italiaanse fotograaf Gianfranco Gorgoni zijn ‘Aktion im Moor’ (Aktion 26). Dat gebeurde als bij ingeving, toen hij feitelijk op weg was naar het Van Abbemuseum in Eindhoven. Daar had hij op dat moment een grote expositie. 

Nabij genoemde kazemat danste Beuys over het moeras en dook er uiteindelijk in. Gorgoni legde die actie fotografisch vast. Een vroege uiting van eco-kunst, oordeelde de kunstkritiek.
In 2008 werd Kazemat 104 in de intussen ruig begroeide Peel herontdekt door de Ospelse kunstenares Helma Veugen en de Eindhovense kunstkenner Wim Langenhoff. In 2010 nam laatstgenoemde de ED-journalist  Piet Snijders mee op expeditie om Kazemat 104 nog eens te bezoeken.   

In 2015 stelde deze  – intussen storyteller bij Museum Klok & Peel – rond de voorgenomen herwaardering van de Peel-Raamstelling het verhaal van de Aktion im Moor te boek. 

In 2016 pikte de Dorpsraad Meijel het verhaal op als extra invulling van een nieuw te bouwen uitzichttoren aan de rand van de Peel, het Belfort Vossenberg. 

Daarmee ontstond een samenwerking over de provinciegrens heen. 

In 2019 verwierf (oud) voorzitter Harry van der Loo van Museum Klok & Peel van fotograaf Gorgoni en diens erfgename in New York de rechten voor een Peellandse pop-up expositie van de ‘Aktion im Moor. Zulks met financiële steun van Waterschap Aa en Maas.  

Sindsdien hangen de foto’s bijna levensgroot op een steenworp afstand van de plek waar ze vijftig jaar geleden zijn gemaakt.

Museum Klok & Peel

Ze zijn óók te zien in Museum Klok & Peel, dat daarmee uitdraagt dat de Groote Peel niet alleen een plek is van natuurhistorie, turfwinning en oorlogsvoering, maar ook een inspiratiebron voor kunst & cultuur.

Storyteller Piet Snijders heeft het verhaal te boek gesteld. Hieronder is een bladerbare versie van de eerste 11 pagina’s te zien.


Het tweetalige ‘Aktion im Moor/Een kennismaking met Joseph Beuys’ is voor € 9,95 te koop in de webwinkel van Museum Klok & Peel.

Ook stellen we een downloadbare versie beschikbaar om het gehele document op uw computer te kunnen bekijken. Hiervoor heeft u een PDF-reader nodig

Deel op: