Museum Klok & Peel eert oud-voorzitter

Unieke afscheidsverrassing voor Harry van der Loo

Museum Klok & Peel eert oud-voorzitter met glossy De HARRY

In Museum Klok & Peel is Harry van der Loo maandag 7 december in aanwezigheid van zijn echtgenote Hanny een uniek afscheid als voorzitter ten deel gevallen. In coronasetting kreeg hij tegelijk met de 15e editie van het Klok & Peel Magazine een glossy aangeboden die zijn naam draagt: De HARRY.
(Onderaan deze pagina vindt u de glossy; in twee delen, bladerbaar, te lezen;
of klik hier om een pdf-versie te downloaden).

Dat gebeurde nadat museummedewerkster Liliane Schriks mevrouw Hanny van der Loo namens het bestuur in de bloemetjes had gezet omdat zij Harry jarenlang heeft willen delen met het museum.

De HARRY en het magazine werden gepresenteerd door eindredacteur Piet Snijders. Volgens hem mocht in een samenleving, die gewend is aan de Linda, de Catherine, de Maarten, de Frits en de Donald Duck, de HARRY niet langer ontbreken. Onder aanvoering van het bestuur had het museumvolkje bedacht dat het vertrek van Harry van der Loo als bestuursvoorzitter een perfecte aanleiding was om De HARRY te lanceren. Snijders vertelde ook dat het hele opgave was geweest om De HARRY onder het alziend oog van Harry van der Loo in het geheim te produceren.

In de 32 pagina’s tellende glossy krijgt Harry van der Loo voor zijn grote verdiensten voor het museum lof toegezwaaid door circa 45 mensen met wie hij in de afgelopen veertien jaar gedurende korte of langere tijd te maken heeft gehad.
Het publieke vriendenboek opent met een bijdrage van prof.dr. Wim van de Donk, oud-commissaris van de Koning, waarin hij Harry prijst als ‘een groot bestuurder en een groot mens’. De rij sluit met Bram Nugteren, vrijwilligerscoördinator van Klok & Peel, die Harry er fijntjes op wijst dat hij de enige museumvrijwilliger is die zijn vrijwilligersovereenkomst nooit heeft getekend.

Opmerkelijke bijdragen zijn er van onder andere Adriana Esmeijer, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, en Irene Asscher-Vonk, voorzitter van de Museumvereniging. Esmeijer: „Harry zou zelfs een verkiezingscampagne voor een Amerikaanse president tot een succes kunnen maken.” En Asscher: „Denkend aan Harry zie ik ontkurkte champagne. Bruisend, meeslepend, als een niet te stoppen vat vol plannen (…)”
Terugkerende thema’s in het liber amicorum zijn Van der Loo’s grote gedrevenheid om Museum Klok & Peel op de kaart te zetten, zijn visie op museaal beleid, zijn vasthoudendheid en zijn fabelachtige netwerk.

Harry van der Loo kreeg de bijzondere uitgave door medebestuurder Wil van Roosmalen aangereikt in een prachtige cassette, speciaal vervaardigd door boekbinder Gijs Wortel. Deze maakte in 2012 voor Klok & Peel ook een presentatie voor Koningin Beatrix.
Gijs bundelde ook de Klok & Peel Magazines vanaf 2012 tot een mooi boekwerk in lederen band, dat Harry namens museumpersoneel en vrijwilligers kreeg aangeboden door operationeel manager Frank van Kempen.
Dat boek vormt een prachtige weerslag van alles wat Harry van der Loo met en voor het Museum Klok & Peel voor elkaar heeft gebokst.
Nog een mooie verrassing kreeg Van der Loo overhandigd door Eddy van Dijk, de vaste grafische vormgever van Museum Klok & Peel. Hij schilderde voor de voorpagina van De HARRY diens portret en bood het ingelijste origineel aan.

Verrast
Harry van der Loo was onder een voorwendsel naar het museum gelokt. Hij werd volkomen verrast door het onverwachte eerbetoon. „Het gaat niet om mij, het gaat om het museum”, was jarenlang een van zijn vaste uitspraken. Maar dit keer ging wél om hem en dat was zichtbaar wennen. In een dankwoord herpakte hij zich en schudde hij op z’n Harry’s een gloedvol betoog uit de mouw.
De HARRY wordt tegelijk met magazine no. 15 uitgereikt of toegezonden aan alle vrijwilligers en relaties van Museum Klok & Peel. Daarmee valt Harry van der Loo ondanks de corona-pandemie een afscheidsreceptie ten deel, waarvan hij niet had kunnen dromen.
De relaties die het blad ontvangen – vrijwilligers, sponsors, cultuurmakers, bestuurders en media – mogen in De Harry een aansporing zien om Museum Klok & Peel vooral te blijven steunen in deze moeilijke tijden.

Deel 1 van de Glossy (pg 1 tm 20):

Deel 2 van de glossy (pg 21 tm32):

Bekijk ook het recente Museum-Magazine!

Deel op: