Digitaal Luidklokkenspel

Digitale luidklokkenspellen zetten collectie Museum Klok & Peel in de schijnwerpers

Mogelijk dankzij schenking Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation

Museum Klok & Peel in Asten heeft twee nieuwe troeven in handen waarmee het zijn indrukwekkende collectie luidklokken op een letterlijk speelse manier kan presenteren. Het gaat om twee digitale luidklokkenspellen, die het museum heeft laten ontwikkelen. In het ene spel kan elke bezoeker een persoonlijk favoriet klokgelui samenstellen, in het andere kan men het in Engeland zo populaire Wisselluidspel (bellringing  of changeringing) beoefenen.  De beide spellen zijn vanaf heden beschikbaar in de Luidklokkenzaal.

De beide primeurs in Museum Klok & Peel zijn mogelijk geworden dankzij een belangrijke schenking van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation. Onder het motto ‘De kracht van onze Nederlandse Collecties’ boden deze instellingen tijdens de coronacrisis 45 musea in ons land een steuntje in de rug om hun collectie effectiever onder de aandacht te brengen. Museum Klok & Peel zette de schenking in voor de ontwikkeling van twee uitdagende luidklokkenspellen. 

Luid zelf 36 klokken

Met deze digitale tool zet het museum de permanente luidklokkencollectie waar het zo trots op is breed in de schijnwerpers. Sommige luidklokken uit de imposante collectie konden al op verschillende manieren geluid worden. Maar omdat de klokken uit verschillende torens komen, vormen ze geen samenhangend gelui. Via het digitale spel krijgt de bezoeker nu ineens 36 luidklokken digitaal beschikbaar om ze naar eigen believen te combineren. Daarmee kan iedereen  een eigen ‘ideaal gelui’ samenstellen. Ook kan men kiezen voor bekende luimotieven, zoals het Gloria, Pater Noster of Westminster-gelui.  

Wisselluidspel

Bij het tweede spel, het Wisselluidspel, kan de bijzondere manier van luiden volgens de changeringing principes in Engeland worden beoefend. Tuurke, de museummascotte van Museum Klok & Peel, doet dat voor, en de bezoekers mogen het nadoen. Tuurke maakt de patronen steeds moeilijker en luidt steeds meer klokken achter elkaar. IJverige leerlingen die hem lang kunnen volgen belanden op de Highscorelijst. Het gaat er natuurlijk om wie het hoogste scoort.  Met het Wisselluidspel maakt Museum Klok & Peel het normale gebruik van meerdere klokken op een speelse manier duidelijk. De ontwikkeling van de beide spelen lag in handen van Bureau Tast. Tuurke is vorm gegeven in Atelier X (Eddy van Dijk).

Vereniging Rembrandt en Turing Foundation

Uiteraard is Museum Klok & Peel de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation heel erkentelijk voor de bijdrage uit het project ‘De kracht van onze Nederlandse collecties’. Meer informatie over dit project is te zien op www.verenigingrembrandt.nl/dekrachtvan

Deel op: